MedicaPR | Usługi Public Relations dla placówek medycznych

Media o nas

Lut 28 2013

Podstawy kreowania wizerunku placówki medycznej

Wstęp

Lekarza czy placówkę medyczną pacjenci wybierają na podstawie opinii lub rekomendacji znajomych. Jest to zawód wysokiego zaufania społecznego, każdy specjalista zatem powinien nieustannie dbać o swój wizerunek w środowisku zawodowym, a także wśród pacjentów. Całkowity zakaz reklamy usług medycznych ogranicza lekarzy jedynie do możliwości informowania o usługach w formie, która nie posiada cech reklamy. Z tego powodu właściciele i menedżerowie dużych klinik, przychodni czy szpitali coraz częściej dostrzegają możliwości, jakie niosą ze sobą działania Public Relations. Na rynku działają agencje PR, wyspecjalizowane właśnie w prowadzeniu działań dla sektora medycznego. Korzystając z wieloletnich doświadczeń ich menedżerów, skutecznie promują swoich klientów zarówno w środowisku medycznym, jak i w jego otoczeniu. W zależności od wielkości ośrodka ochrony zdrowia mogą to być działania doraźne, w miarę jego potrzeb lub stała i kompleksowa obsługa, realizująca długofalowe cele. Nie oznacza to jednak, że działania komunikacyjne są wyłącznie zastrzeżone dla dużych placówek medycznych. Działania PR powinny być wpisane w strategię zarządzania każdą placówką medyczną, ponieważ bez nich wszelkie próby budowania silnej marki nie przyniosą efektów.

Dzisiejszy rynek medyczny podlega takim samym prawom biznesu jak inne branże. Wciąż jednak w środowisku lekarskim panuje przekonanie, że wystarczy mieć opinię dobrego fachowca i nowi pacjenci pojawią się w gabinecie sami. Dlatego wielu lekarzy prowadzi swoje praktyki nie interesując się tym, jaka opinia o nich krąży wśród pacjentów. A dzisiejsi pacjenci są o wiele bardziej wymagający. Chcą, żeby leczący ich specjalista, dobrze się nimi zaopiekował. Pacjent, szukając lekarza, przede wszystkim sprawdzi, czy jest to osoba, której warto powierzyć swoje zdrowie. Dlatego za najbardziej świadomych lekarzy uważa się dzisiaj tych, którzy sami po udanym zabiegu czy trafnej diagnozie, proszą pacjenta o rekomendacyjny wpis na forum.

PR zaczyna się już na etapie planowania

PR medyczny jest skuteczny, kiedy ma się dokładnie sprecyzowaną grupę odbiorców działań komunikacyjnych. Tak samo o wiele lepiej działa klinika, która oferuje swoje usługi konkretnej grupie osób, a nie wszystkim możliwym. Od tego, kogo ma zamiar leczyć lekarz, zależy lokalizacja gabinetu, jego wystrój oraz wybór personelu pomocniczego. Kiedy specjalista otwiera gabinet skupia się przede wszystkim na tych trzech rzeczach, ale zapomina dla kogo je wybiera. Jeśli stomatolog chce, żeby jego gabinet świadczył usługi dla biznesmenów, to umieści go w zupełnie innym miejscu niż dentysta dziecięcy. Różny będzie także wystrój obu gabinetów. Przy zatrudnianiu personelu inne znaczenie będą miały jego cechy osobowe. Lekarz, który oferuje swoje usługi konkretnej grupie pacjentów komunikuje im jednocześnie, że wie czego potrzebują, jakie usługi są dla nich ważne i jak ich traktować.

Po określeniu grupy docelowej należy się zastanowić, jakie unikalne usługi wyróżniają ten konkretny gabinet od innych. A jeśli są dokładnie takie same, jak u konkurencji, to co innego sprawia, że właśnie tego stomatologa powinni wybrać? Działania PR nie ograniczają się jedynie do kontaktów z mediami i zapobieganiu kryzysom. Na wizerunek lekarza i placówki wpływają także inne rzeczy, o których często się zapomina. Jednym z takich czynników są m.in. wnętrza gabinetu i poczekalni. Staromodne poczekalnie z niewygodnymi, plastikowymi krzesełkami powoli stają się reliktami przeszłości. Coraz częściej w ich miejsce pojawiają się wnętrza w ciepłych kolorach z wygodnymi sofami i fotelami oraz prasą, której lektura uprzyjemni czas oczekiwania. Wnętrza powinny być dopasowane do profilu pacjentów, do których specjalista kieruje swoją ofertę. Stomatolog dziecięcy musi pamiętać, że jego mali pacjenci są przyprowadzani przez rodziców. Dlatego oprócz zabawek, którymi maluchy mogą zająć swoją uwagę, powinny w poczekalni znaleźć się także kolorowe magazyny dla ich opiekunów, a nawet odrobina designu, tak modnego dzisiaj w architekturze wnętrz stomatologicznych. Aktywni ludzie biznesu docenią nowoczesne wnętrza, prasę branżową i dostęp do bezprzewodowego Internetu. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie w łazience płynu do płukania ust oraz podajnika z pastą do zębów. Zapracowani pacjenci nie zawsze mają możliwość, żeby umyć zęby w pracy, tuż przed wizytą.

(pełna treść artykułu znajduje się w załączniku)